DACII/GEŢII VOR RENAŞTE !!!

Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)

Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."

vineri, 12 august 2011

TOACA

Toaca (varianta bisericeasca): Toaca este un instrument muzical de percuţie din clasa idiofonelor folosit în liturghia ortodoxă. Toaca este constituită cel mai adesea dintr-o scândură de lemn sau, uneori, dintr-o placă groasă de fier încovoiată, în care se bate cu unul sau două ciocănaşe, la orele fixate pentru rugăciune. Toaca şi clopotul au rolul de a anunta începutul slujbei şi de a chema credincioşii. În liturgia ortodoxă toaca are un rol de delimitare temporală (trecerea de la timpul profan la cel liturgic) şi spaţială (delimitarea spaţiului liturgic de cel cotidian prin înconjurarea bisericii cu toaca).

Toaca (alta varianta - cea adevarata?): Cu toaca se invoca, prin lovirea ritmica a unei scanduri cu unul sau doua ciocanele din lemn, Zeita-Mama neolitica, in ipostaza de pasare, asa cum, mai tarziu, prin clopot si clopotei de arama se intra in contact cu Zeul-Tata indoeuropean (epocile Bronzului si Fierului). Arhaismul instrumentului toaca este atestat de chiar numele acesteia care reda, prin sunetul specific produs in timpul bataii, glasul pasarii de balta, barza. Toaca, cel mai arhaic si simplu instrument muzical inventat de om, este prezent in cele mai neasteptate zone ale culturii populare: toponimia sacra a Carpatilor (La Toaca, in muntii Ceahlau), denumirea astrilor (Toaca), in basme si multe zicale, in obiceiuri si practici magice (Colindatul cu Toaca, in noaptea de Joimari, alungarea norilor amenintatori, aducatori de grindina si vijelie pe timpul verii, si a Varcolacilor, cand acestia mancau, in timpul eclipselor Soarele si Luna etc.), in aflarea ursitei (Vergelul) s.a. Spatiul sacru al toacei de lemn formeaza o unitate teritoriala care se suprapune, in mare parte, peste arealul Civilizatiei Vechii Europe. Batutul toacei si clopotului este o practica magica, o bataie rituala.

Aviz popilor care spun ca muzica rock/metalica este satanista (o aberatie) - toaca se bate intr-un mod rapid si zgomotos, la fel ca si muzica mai sus amintita. Dracului nu-i place muzica rapida si zgomotoasa, din moment ce i se mai spune si Uciga-l Toaca!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu