Monumentul este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiş conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfaţişând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conţin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.
Înălţimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei şi anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfăţişează în basorelief scene de război.
Numele Adamclisi (în grafii mai vechi Adamklissi sau Adam Klisi) este forma românizată a denumirii turceşti Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului). Turcii au considerat impunătorul monument drept biserică. Cu un diametru de 30 m şi o înălţime de 20 m, monumentul are de jur-împrejur 54 de basoreliefuri.
Sursa: wikipedia
Toata lumea a invatat la scoala ca in perioada razboaielor purtate de Traian impotriva lui Decebal, la Adamclisi s-a dat o batalie crunta intre armata romana si armatele regelui dac si ale aliatilor sai, castigata, prin jertfe enorme, de catre romani si asta doar datorita capriciilor vremii. Bazandu-se pe podul de gheata al Dunarii, Decebal si-a trecut armatele la sud de Danubiu unde au trecut prin foc si sabie toate garnizoanele romane. Asta l-a obligat pe Traian sa mute teatrul razboiului departe de muntii sfinti ai dacilor, in zona unde voia regele dac si unde planuise sa distruga in intregime armata romana. Din pacate, la intoarcerea armatelor aliate pe pamantul Daciei, din cauza vremii prea blande, gheata de pe Dunare s-a rupt si mare parte din cavaleristii imbracati in fier ai dacilor au murit inecati.
Intotdeauna s-a considerat ca monumentul de la Adamclisi a fost construit de romani in cinstea victoriei de atunci. Din pacate, putini au incercat sa vada originea adevarata a monumentului. E adevarat, romanii au construit un altar funerar in amintirea mortilor lor, dar acesta nu are nici o legatura cu monumentul propriu zis, altarul fiind construit ceva mai departe de acesta. Ba mai mult, pe altarul roman se poate citi un text in care se arata ca toti romanii au murit de moarte napraznica. Oare ce sa insemne moarte napraznica intr-o epoca in care in fiecare zi se murea in lupta? E una din intrebari la care speram ca viitorul sa ne raspunda.
Privind calaretul din varful monumentului s-ar putea constata cu usurinta ca el nu este roman ci dac. Mai mult, o serie de istorici au incercat sa arate existenta unor personaje care nu au nici o legatura cu monumentul. In ochii lor, pe monument apare insusi Decebal in timp ce isi taie gatul. Din pacate, ochii acestor cercetatori nu au vazut monumentul decat poate in poze. Pentru ca acea figura este cea a unui dac care se apara cu scutul de atacul cu sulita al unui cavalerist roman. Iar cei care s-ar fi straduit sa cunoasca ceva mai mult cultura dacilor, ar fi stiut ca leii de pe monument apar, de regula, doar in cazul constructiilor funerare. Se pare ca pana si Cosbuc stia mai multe atunci cand spunea: “...nu-i totuna leu sa mori / Ori caine-nlantuit...”. Leul la daci era simbol al unei morti eroice, demne de un adevarat luptator ce a plecat in lumea lui Zamolxis...
Din pacate, putini stiu toate aceste lucruri la ora actuala si si mai putini sunt cei care ar avea si curajul sa o spuna. Pana atunci, un monument construit de stramosii nostri, de daci, cu mult inaintea luptei de la Biserica lui Adam (Adamclisi, n. a.) va fi considerat construit de cotropitorii romani.
Eliszar
Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)
Despre mine
- Corneliu Dacian
- Constanta, Romania
- OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."
luni, 11 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Esti din Constanta, da? banuiesc ca ai fost la Adamclisi... Nu ai si tu niste poze sa pui in articol...Spui niste enormitati atat de mari incat jignesti intelignta cititorilor (scuza-ma). Altarul funerar era deja construit perioada in care are loc batalia dintre Traian si alianta daco-sarmato-bura. E ridicat in cinstea unei victorii din vremea Domitian . E lucru deja stiut si spus in toate monografiile de dupa '80 incoace. Pe altar scrie "In amintirea celor mai viteji barbati care au luptat pentru patrie - in razboiul cu dacii-aflandu-si moartea" Atat! Nicaieri nu apare ceva gen "napraznic".
RăspundețiȘtergereIn varful monumentului se afla un trofeu roman. Un trunchi de copac imbracat cu armura cu scuturi si alte arme. E o imagine standard in arta romana si apare pe nenumarate alte monumente. Tu nu ai vazut asta? Ce tot vorbesti de "calaretul din varful monumentului"????? E drept ca pe armura ce imbraca trunchiul apare Traian dar in relief plat, imbracat tipic roman. Ce dac? Are barba? Eu nu as numi acel mic relief "calaretul din varful monumentului". In jurul trofeului sunt cateva sculpturi deteriorate (originalul e in muzeul din comuna - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/TropaeumTraianiTropy.JPG )ce prezinta prizonieri daci (barbati si femei)legati cu mainile la spate.
Ce te faci cu inscriptia Tropeaumului in care scrie clar ca-i dedicat victoriei lui Traian.
Din ce lucrare stiintifica serioasa stii tu ca "Leul la daci era simbol al unei morti eroice, demne de un adevarat luptator ce a plecat in lumea lui Zamolxis... " Ai mai vazut tu vreodata in arta geto daca reprezentarea vreunui leu? Niste aberatii naucitoare!!! De unde le scoti? Te-ai gandit ca poate vreun elev poate sa le ia si in serios.
Ce argumente logice, arhitecturale, de ornament, de zidarie, de stil, ai tu ca acel monument e dacic, cand fiecare bucatica din el glorifica armata romana si pe Traian. Absolut jenant!....Incepand cu mortarul si caramida (apropo dacii nu au folosit nicidata caramida arsa si nici mortar) si pana la ornamentele decorative sunt tipice romane. Dobrogea era teritoriu roman (Moesia inferior) deci nici un nobil get din zona n-ar fi intraznit sa-si faca asa ceva. Si de ce sa-si fi ridicat dacii un asemenea monument cand dacii nu aveau in gandirea lor conceptul de trofeu de comemorat eroii. Asta e ceva specific greco-roman.
Normal ca am fost la Adamclisi...
RăspundețiȘtergereIn primul rand presupun ca stii ca monumentul a fost reconstruit pe timpul lui Ceausescu, deci nu e cel original. Stii ca localitatea Tropaeum Traiani a fost construita peste o localitate getica? Stii ca monumentul nu e mentionat in nici o cronica a vremii (102 e.n....), la fel ca si podul de la Drobeta Turnu Severin, care, chipurile tot de Apolodor din Damasc ar fi fost construit...
Tot pe tema asta citeste si http://dacmandru.blogspot.com/2010/03/monumentul-triumfal-al-regelui.html