DACII/GEŢII VOR RENAŞTE !!!

Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)

Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."

joi, 27 mai 2010

PE URMELE CAUCONILOR

Pornind de la izvoarele antice si medievale timpurii, efectuând si o prealabilã cercetare toponimicã în locurile în care au vietuit în antichitate dacii/tracii cauconi, autorul identificã zone foarte întinse în care sunt atestati acestia, avându-si patria primordialã pe teritoriul tãrii noastre - si anume, în sud-estul Transilvaniei (în Tara Bârsei), o parte a judetului Harghita (spre izvoarele Oltului) si în pãrti ale judetelor Buzãu si Mures, unde, dupã Ammianus Marcellinus, este prea cunoscutã Tara Caucaland, în care s-ar fi refugiat gotii de frica hunilor. Primul îi aminteste Homer pe cauconi, în Odiseea, traci-cauconi care i-au ajutat pe troieni în celebrul rãzboi.
Cauconii au “coborât” spre sudul Peninsulei Balcanice pe la anii 160 î.Hr., când încã îsi pãstrau autonomia lor, pe care si-au mentinut-o si mai târziu, în locurile de sedentarizare: în Asia Micã si în Scandinavia, în N-V Germaniei, lângã Marea Balticã, într-o zonã numitã, nu întâmplãtor, Dacia, “dacisca regio", unde se vorbea dacisca lingua; în Islanda, unde Strabon îi numeste kauko; în Spania, unde sunt amintiti numitii kaukoioi, de la care s-au pãstrat numele a douã localitãti: Caucolihorum si Cauca, pãstrat ulterior sub numele de Coca; în Sicilia, unde denumirea Caucana devine mai apoi Cocanicus; în Lituania, atestati pânã azi în toponimie.
Etimologic, numele cauconilor presupune autorul ar proveni de la Caucas (înãltime/deal, munte, zona de origine a acestora).
La noi încã sunt atestati în toponimie, toponimia fiind o adevãratã minã de aur a continuitãtii în Spatiul traco-geto-dac/românesc. Poate cuvântul Caucas provine dintr-o limbã primordialã. Din Spatiul de origine al cauconilor el se va fi rãspândit, prin “roiurile”, în timp, ale acestora, în toatã Europa si în Asia anterioarã. Poate de aici derivã si Muntele sfânt al geto-dacilor, Cogaion (din Coca-ion/ionon, unde ion/-ionon avea o semnificatie religioasã), amintite de Strabon. Sunt si cuvinte obtinuite în limba românã, pãstrate pânã azi, provenind de la acei cauconi: cuca (v. cuca dealului = coama dealului), Ciuc, Ciucas (maghiar Ciucas), Ciucã (onomasticon) etc.
Înconjurati, în bastina lor, de alti traco-geto-daci, pe un Spatiu întins, în Vechea Europã., cauconii, ca si alti frati ai lor, au “roit” în multe directii, ducând cu ei civilizatie, organizare, spiritualitate, cu care au contribuit la constituirea multor natiuni în locurile de sedentarizare…

Acad. Alexandru Surdu
*articol preluat din Dacia Magazin, iunie 2004

3 comentarii:

  1. Acest cuvant <>, "cuvînt care apare în toate limbile balcanice, cf. ngr. τσούϰα „tumul, gorgan”, alb. čuka „culme”, bg. čuka „colină”, sb. cuca „coastă înaltă și povîrnită”, mag. csúcs „vîrf”. Unica explicație care pare posibilă este cea a unei creații expresive, care ar explica numai aceste coincidențe; cf. cioc, cu același sens de „vîrf” (cf. Capidan, Dacor., II, 462, care recunoaște identitatea ambelor creații, dar le reduce la alb. čuka). Celelalte explicații par insuficiente".
    Abia acum imi explic in totalitate sensul afirmatiei <>, adica varful care ia bataie de la toti. Si mai interesant este ca acest cuvant ciucă, este atestat cu etimologie necunoscuta. Rusii nu-l au, polonezii nu-l au,deci nu e slav. De ce n-ar fi dacic ? Pentru ca-l au si ungurii?
    Si trebuie sa recunosc ca este prima data cand aud de cauconi.( nu si despre Caucaz, care inseamna tot varf ) Am comentat undeva faptul ca Ion si Ioan nu pot avea aceeasi radacina. Ioan discipolul lui Isus ( [ebraica] Yochanan = Dumnezeu este milos)si Ion derivat din Koga(ion)( muntele sfant al dacilor ). Asa ca tot ce se poate ca Ion/Ioan al nostru sa nu fie din ebraica ci din daca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Legat de CAUCAZ:
    Este denumirea a trei masive muntoase care includ radicalul autohton-romanesc, CAUC - "Potcap purtat de calugari", se regaseste in antroponimele Cauc, Caucea, Caucos, Ceuca si toponimele Cauceu (Bihor), Caucagia (Tulcea) din tara noastra, analog toponimelor Caucagus (Venezuela), Caucaia (Brazilia), Caucasia (Columbia), Caucete (Argentina) - din America de Sud - Cauco (Elvetia), Kaukonen (Finlanda) - din Europa - si Kauka, Kaukana din India.
    Etimologic, termenul Caucaz are semnificatia: in sumeriana, KAKU/gg/A/l/-Z/u/ = "Muntele unde sunt cunoscuti preotii vrajitori si conjurati"; in hittita, KA/rt/-U/s/KEZ/zi/ = "Muntele unde este inima (centrul vital) al celor care vad (vegheaza)"; in sanscrita, KA-KUSA = "Muntele acela cu iarba folosita la ceremonii religioase"; in latina, CAU-CAS/cus = "Muntele care aduce multumire sufleteasca din timpuri stravechi".
    Deci, un semnatism cu caracter religios, partial diferit de cel pentru Carpati care este laic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Era vorba despre expresia "ciuca batailor" si despre cuvantul "ciuca" le-am pus in <> si nu le-a scris. O sa am grija data viitoare.

    RăspundețiȘtergere