DACII/GEŢII VOR RENAŞTE !!!

Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)

Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."

joi, 17 iunie 2010

O civilizatie veche de 10.000 de ani

Sub casele si grajdurile taranilor din Muntii Orastiei se ascunde O civilizatie veche de 10.000 de ani.
Despre civilizatiile egipteana, mayasa, incasa sau azteca a auzit toata lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizari tehnice si stiintifice care ne mira si astazi. Crezi ca daca ai ajunge in Egipt sau in Peru ai intelege cum au fost construite piramidele sau ai reusi sa descifrezi in laborator compozitia stilpilor si a sferelor din fier care nu ruginesc de mii de ani, desi se afla la discretia vintului si a ploilor. Cine crede ca are solutia acestor enigme nu trebuie sa parcurga mii de kilometri pentru a-si verifica teoriile. Muntii Orastiei sint mult mai aproape si acolo, desi pare incredibil sau exagerat, se afla vestigiile unei civilizatii la fel de fascinante: civilizatia dacica. Dacii isi zideau muntii.
Cind spui daci, spui Sarmisegetuza. Iar cind spui Sarmisegetuza, te gindesti la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cetatile Blidaru sau Costesti. Se vorbeste mai putin despre adevarata capitala a Daciei, Sarmisegetuza Regia (aflata la doar 40 km de Ulpia), create in totalitate de populatia traitoare pe aceste meleaguri. Dacii nu au fost numai "cei mai viteji si mai drepti dintre traci". Ei au fost in primul rind constructori desavirsiti, astronomi, siderurgisti, experti in strategie militara. Sarmisegetuza Regia nu este o singura cetate, ci un colos, alcatuit din sute de cetati, raspindite pe 5000 de kilometri patrati.
Pina la o altitudine de 2050 de m, interventia umana este prezenta in mod compact. Una dintre marturiile istorice spune ca dacii isi zideau muntii. Poate ca aceasta afirmatie a stirnit zimbete sau a fost considerata, in cel mai bun caz, un eufemism. Arheologii si geodezii care fac cercetari in Muntii Orastiei au gasit insa dovezi care confirma vechile scrieri. "Toti muntii din jurul Sarmisegetuzei sint terasati, iar versantii sint ziditi. Pe toate crestele, vaile, versantii au fost descoperite pietre fasonate, cu o greutate de aproximativ 3 tone. Cetatile sint aparate de ziduri circulare, de sus pina jos. Daca in cazul piramidelor egiptene s-a ajuns la concluzia ca pietrele erau transportate cu ajutorul unor sisteme de bile si ridicate cu scripeti, pentru daci teoria nu este valabila. Ramine un mister transportarea blocurilor imense de piatra pina in virful muntilor, cantitatea de materiale fiind superioara celei folosite la piramidele egiptene", spune ing. gral. div. (r) Vasile Dragomir, vechi cercetator al zonei. Calendarul dacic rivalizeaza cu cel de la Stonehenge.
Urmele de activitate industriala dovedesc ca dacii erau si foarte buni prelucratori de metale. De pe toate culmile au fost scoase la lumina lingouri, forje, clesti pentru manipularea fierului in foc, furnale, lentile de fier.
Putini stiu ca Muntele Batrina este cel mai inalt virf din Romania, nu din punct de vedere geografic, ci geofizic. Masuratorile gravitationale au aratat ca datorita nucleului extrem de dur, constituit din minereuri de fier, acest munte este cel mai inalt de pe teritoriul tarii noastre. Sa fie o intimplare ca aici aveau dacii cea mai mare mina de fier si cele mai importante depozite de minereuri? Dacii erau si astronomi foarte priceputi. Ei au facut masuratori pe stele, utilizind coordonate orare, si nu coordonate orizontale, aproape de nivelul marii, asa cum se proceda in mod obisnuit, de exemplu la egipteni. Exista si un calendar dacic, poate nu la fel de impunator ca si cel construit la Stonehenge, dar incredibil de precis. Precizia lui demonstreaza, in egala masura, cunostintele deosebite de matematica, astronomie si in special de geometrie pe care le aveau dacii.Dacii au conceput Sarmisegetuza ca pe un centru vital, destinat unei rezistente totale. Nu imbini perfect constructiile civile cu cele militare, nu zidesti muntii, nu construiesti drumuri, sisteme de alimentare cu apa si de drenare a zonei, ca sa le parasesti la primul atac. Modelul dacic de aparare completa, utilizarea avantajelor oferite de teren, razboiul de uzura, toate au contribuit la incetinirea inaintarii romanilor. Marelui Imperiu Roman, care se intindea pe trei continente, i-au trebuit 5 ani ca sa treaca de "salbaticii" din Carpati. O civilizatie unica, veche de 10.000 de ani.
Poate ca dacii au fost ajutati de Zalmoxe, caruia i-au ridicat numeroase sanctuare, dreptunghiulare, circulare, mai mari si mai impunatoare decit cele construite de alte civilizatii pentru zeii lor. Adinc ingropate de timp, incep sa iasa la suprafata, luindu-i prin surprindere astazi pe taranii care si-au construit deasupra lor case sau grajduri. Poate i-au ajutat si uriasii despre care povestile pastrate pina la noi relateaza ca ar fi trait pe aceste teritorii. "Nu sint arheolog sau istoric, ci geodez. Totusi am curajul sa afirm, dupa cercetarile facute in Muntii Orastiei ca civilizatia existenta pe teritoriile noastre, veche de aproximativ 10.000 de ani, este cu adevarat unica. Vestigii ale civilizatiei romane se afla si in alte tari, deci nu pe acestea trebuie sa le punem in valoare. Pacat ca nu se acorda atentia necesara Sarmisegetuzei Regia, care este cu adevarat numai a noastra", afirma Vasile Dragomir. Sarmisegetuza Regia asteapta sa fie redescoperita.
"Poate ar trebui sa studiem mai atent legendele care spun ca unele civilizatii megalitice isi au originea pe paminturile noastre. Germanii, de exemplu, au facut cercetari si spun ca stramosii lor ar fi venit din Dacia", este de parere Vasile Dragomir.Acolo, in Muntii Orastiei, unde satele sint rasfirate, cu case "atirnate" de versanti, Sarmisegetuza asteapta sa o redescoperim. Asteapta sa se faca si despre ea filme, sa-si etaleze enigmele, sa fie vizitata si admirata. Ne asteapta sa ne descifram originile, sa fim mindri de ea si de noi.

FLORENTINA IONESCU
*preluat de pe www.dacii.go.ro

8 comentarii:

 1. Prietenul meu, un mic sfat din Chișinău, adaugă ceva imagini, tare aș mai vrea să văd muntele Bărtâna.

  RăspundețiȘtergere
 2. Totul este sa ne apucam sa sapam.
  Eu am 3 joburi... lucrez in foc continuu si tot cred ca ar mai ramane loc si de cateva zile de voluntariat pe an. Si ca si mine stiu ca sunt multi.
  Trebuie sa incepem sa ne adunam cat mai repede.
  Trebuie sa infiintam un ONG care sa se ocupe de studiu si sapaturi. Trebuie sa strangem cotizatii din care sa sustinem oameni dedicati care sa reprezinte acest ONG.
  Eu, cum am mai spus, am prea putin timp sa fac asta... am vrut sa ma inscriu la Dacia Revival Society a D-lui Savescu, dar, nu stiu ce se intampla... cred ca nu functioneaza formularul de pe site, nu am primit raspuns.
  Oricum, el este in America si in ultima vreme nu am mai auzit nimic din partea sa.
  Nu vreau sa fiu lipsit de respect fata de Dl. Savescu, care mi-a deschis ochii asupra studiului istoriei noastre, dar cred ca noi, aici, ar trebui sa ne apucam de treaba. Trebuiesc doar cateva persoane cu initiativa si sunt convins ca sustinatorii nu vor fi putini.

  RăspundețiȘtergere
 3. Munţii Bătrâna sunt o grupă montană a Munţilor Apuseni aparţinând de lanţul muntos al Carpaţilor Occidentali. Geografic sunt situaţi în jurul Vârfului Bătrâna (1.759 m), la sud de Munţii Vlădeasa, ajungând în sud până la Pasul Vârtop (1.160 m) şi Valea Arieşului.
  Munţii Bătrâna sunt dominaţi de suprafaţa de nivelare Măguri-Mărişel, fiind formaţi din calcare albe şi negre, dolomite mezozoice şi şisturi argiloase[1]. Majoritatea masivului muntos este dispus pe teritoriul judeţului Bihor, cu excepţia unei mici porţiuni care se află în judeţul Cluj.

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu am incercat sa ma inscriu in Dacia Revival society, dar, la fel ca tine, n-am primit raspuns. (am trimis si e-mail-uri la liderii miscarii, si nimic...).

  RăspundețiȘtergere
 5. De acord cu Ovidiu. Insa ca sa ne apucam sa sapam trebuie un expert care sa conduca toata operatiunea, un om de o inalata tinuta morala si cu suflet.
  E usor sa dai cu tarnacopu si sa strici cateva "secole de istorie". Totul trebuie facut in cea mai mare ordine si cu ultimele tehnici. Spunea cineava, undeva pe un site, ca niste autolaboratoare pentru cercetare nu costa mai mult decat cel mai scump automobil de serie. Deci pentru a putea fi in pas cu ultimele tehnici ale arheologiei, trebuie bani, acces in timp real la satelit si autolaboratoare cu ultimile tehnici, altfel riscam sa stricam pentru totdeauna ADEVARUL.

  RăspundețiȘtergere
 6. undeva am auzit ca pina si norvegienii sustin ca se trag din daci , o fi adevarat sau nu ,eu sunt de parere ca nu au fost geto-dacii un popor atat de barbar cum ne spuneau profii de istorie cindva in scoala.ca sa intaresc putin cele spuse mai inainte dau un mic exemplu: nu cred ca Pompei ar fi incheit o alianta cu marele Burebista (in timpul razboiului civil impotriva lui Cezar),daca poporul geto-dac nu ar fi avut un cuvint de spus in aceasta zona.

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt de acord!
  Eu te-am adaugat la lista mea de blog-uri.
  Numai bine!

  RăspundețiȘtergere