Florii = personificari ale florilor celebrate in duminica ce le poarta numele, Duminica Floriilor, peste care biserica crestina a suprapus intrarea lui Iisus in Ierusalim. Ca reprezentari mitice, Floriile sunt identificate cu zeita Flora.
La reinvierea naturii, cand infloresc plantele, salcia si pomii fructiferi, s-au adaugat semnificatii noi, in special cele legate de cultul mosilor si stramosilor. In aceasta zi se fac pomeni, se curata mormintele si cimitirele, se infig in morminte ramuri de salcie, se invoca spiritele mortilor. Ramura de salcie este un simbol al castitatii si renasterii anuale a vegetatiei. Ramurile inflorite de salcie asigura protectie magica si alunga spiritele malefice; sunt date vitelor pentru a fi mancate ca sa se inmulteasca; sunt infipte in Pamantul holdelor sau atarnate in pomii fructiferi si butucii de vita-de-vie pentru a le da rod bogat; opresc vijeliile si ploile cu grindina pe timpul verii; ajuta sa se implineasca vrajile si descantecele.
Coronitele de salcie erau obiecte sacre prin care se sarutau fetele la insuratit si, uneori, erau purtate pe cap la Paparuda.
Răsăritul soarelui negru
Acum 2 ani