P. C(assius?) Regalianus (died 268)
The main source of information is the unreliable Historia Augusta. Other sources are Eutropius, who calls him Trebellianus, and Aurelius Victor and the Epitome, which call him Regillianus. About his origin, the Tyranni Triginta says he was a Dacian, a kinsman of Decebalus. He probably was of senatorial rank.
Sursa: wikipedia
DIN 253 e.n. ÎNCEPE PĂRĂSIREA DACIEI
În anul 253 e.n., ca urmare a pustiirilor repetate, începe un exod masiv al păturilor înstărite din provincia Dacia Traiană spre regiuni mai protejate şi mai bine ferite de pericole, din Imperiu. În acelaşi an, Gallenius (260-268), din 253 co-împărat pe lângă Valerian (253-260), tatăl său, nu poate împiedica nici constituirea în Gallia, pentru 15 ani, a unui stat independent de Roma.
REGALIANUS REFACE DACIA LA 258 e.n.
Dorinţa geto-dacilor de a se elibera de dominaţia romană s-a manifestat prin împăratul Regalianus (258-268), prezentat de cercetătorii Ion Pachia Tatomirescu şi Constantin Paşcu-Taşbuga, citaţi de profesorul Augustin Deac. Regalianus, fiind din neamul geto-dacilor, după ce pe plan local a fost proclamat împărat, fără să ajungă la Roma, reuşeşte să refacă o Dacie independentă cuprinzând teritorii dacice de pe ambele maluri ale Dunării, din amonte de Viena, din Boemia până la Nistru şi Bug. În “Scriptores Historiae Augustae”, scrisă de Trebollio Pollio, se precizează “Regalianus... de neam dac... fiind chiar rudă cu însuşi Decebal...”.
SUPLICIA DRYANTILLA, SOŢIA SA, IMPUNE LA 270 RETRAGEREA ROMANILOR DIN DACIA
Deşi Regalianus este înfrânt pe câmpul de luptă de Gallenius, în 268, regatul său dacic îşi continuă, totuşi, existenţa sub conducerea soţiei sale, Suplicia Dryantilla, (268 - 270) până în anul 270, an în care Aurelian este constrâns să înceapă tratativele pentru retragerea din Dacia a unităţilor armate romane. După retragerea Aureliană, din anii 271 - 275, Imperiul roman se confruntă cu o puternică ofensivă a răspândirii noii religii creştine.
Ing. Dan Ion PREDOIU
Vlahii sunt români
Acum 9 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu