DACII/GEŢII VOR RENAŞTE !!!

Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)

Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."

vineri, 26 februarie 2010

EI, TRACII, ERAU DACI!

Arborele tracic numara peste 200 de triburi, esentiale fiind cele ale Dacilor, Getilor, Ramanilor, Bessilor (metalurgisti), Latinilor etc. Dio Casius a spus "si iarasi sa nu uitam ca Traian - Troian a fost trac veritabil. Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fraticide, iar Tracii au fost Daci". Dupa Mircea Eliade, numarul ramurilor giganticului arbore uman al Tracilor se ridica la cca. 200 ("Dictionar al Religiilor", pag. 265). Prof. Dumitru Balasa a alcatuit un tabel al acestora numarând nu mai putin de 150 de ramuri tracice (vezi "Tara Soarelui" sau "Istoria Daco-României", ed. Kagaion, 1997). Herodot (425 BC) considera: "Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, Tracii au multe nume, dupa regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleasi la toti" (Fontes, I, 65).

Dupa victoria grecilor, de la Maraton, asupra Persilor, regele Xerxes (486-465 BC) îsi construieste o mare armata printre care se mentioneaza de catre Herodot si prezenta Tracilor Bithini, din nord-vestul Asiei Mici; acestia sunt descrisi astfel: "Tracii însoteau expeditia purtând pe cap caciuli din blana de vulpe, îmbracati cu hitoane, peste care se înfssurau cu mantale viu colorate. În picioare si peste pulpe aveau o încaltaminte din piele de caprioara. Ca arme au sulite, scuturi usoare si pumnale mici". Ovidiu în "Tristele" îi surprinde pe tracii geto-daci astfel:
* Îi vezi calari, venind si ducându-se prin mijlocul drumurilor.
* Între ei nu-i nici unul care sa nu poarte tolba, arc si sageti îngalbenite de veninul viperei.
* Au glas aspru, chip silbatic si sunt cea mai adevarata întruchipare a lui Marte.
* Parul si barba lor n-au fost tunse niciodata.
* Mâna lor dreapta e totdeauna gata sa înfiga cutitul pe care îl are legat la sold orice barbat.
În anul 547 BC Persii lui Cyrus au înfrânt Regatul Lydiei Tracice din Asia Mica, extinzându-si stapânirea spre nord-vest pâna la tarmul sudic al Marii Marmara. Regele Persan Darius I (522-486 BC) a întreprins o expeditie la nord de Dunare, iar dupa acelasi Herodot, singurii Traci care s-au luptat cu el au fost Getii din Scythia Minor (Dobrogea) nelasându-l pe acesta sa se stabileasca acolo. L-au atacat Tracii din Muntii Pangaion cât si Tracii Odomanii, stabiliti mai la nord, pastrându-si astfel independenta. Peninsula Tracica a Chersonesului, în decursul agitatiei istoriei va trece de la Persi la Greci.

Confederatia tribala a Tracilor - Odrisi care avusese o evolutie stralucitoare va fi desfiintata în urma unui razboi fraticid de Regele Macedonean Filip al-II-lea. Acesta va întreprinde o expeditie în tinuturile Dunarii de Jos (339 BC), unde Regele Get Kothelas i-a dat-o pe fiica sa Meda, de sotie. Aceiasi traci-macedoneni dupa ce i-au învins pe sciti, încarcati de prizonieri si vite, întorcându-se acasa traversând Muntii Haemus (Balcani) au fost atacati de Tracii Tribali care le-au luat toata prada ranindu-l grav la picior pe însusi Filip al II-lea.

Patru ani mai târziu un tânar Trac-macedonean, fiul lui Filip al II-ea, Alexandru Macedon (336-326 BC) va face si el o incursiune în regiunile de la nord de Balcani, în "Tara Zeilor" - Dacia si, precum tatal sau va da lupte grele împotriva fratilor Geto-Daci al caror Rege Syrmos ("din Soare") se baricadase pe un ostrov al Dunarii cunoscut azi ca "Pacuiul lui Soare" pe care personal l-am colindat prin anii 1973-74 si l-am gasit izolat si straniu. O echipa de arheologi lucrau cu seriozitate si-mi explicau cu placere si mândrie, mie si prietenului meu agronom Mihai, despre misterele locului. Eram pe atunci un tânar doctor al comunei Roseti, jud. Calarasi, asteptând sa mai treaca un an pentru a-mi începe stagiatura în chirurgie la Bucuresti, la prof. Juvara. Îl citisem deja, de câteva ori, pe Nicolae Densuseanu asa ca discutiile noastre au fost aprinse dar politicoase. Despre Regele Syrmos nu auzisem si nici despre înfrângerea lui de mai târziu, dar de originea geto-daca a numelui lui Alexandru, ei nu o stiau. Sa ne oprim putin sa-i vedem provenienta: Alexan-Dros "Cel Jertfit Cerbului" (precum Cerbul lui Orfeu i s-a mai zis si Dros "Cerbul" si în amintirea sacrificiului sau s-a construit teribila traditie getica a trimiterii unui Sol Curat, la ceruri (vezi A. Bucurescu "Dacia Secreta" pag. 21). Deci Alexandru este un foarte vechi nume Pelasgic, Carpato-Dunarean -- si este bine ca lumea sa o stie! El era mesagerul care odata la 4 ani era zvârlit între sulite si prin moartea lui ducea Zeului Suprem mesajul poporului sau.

Carpato-Dunarenii în evolutia lor s-au raspândit în jurul nucleului cetatii naturale a Muntilor Carpati, munti greu de trecut, unde aurul, argintul si sarea se gaseau din belsug. Ei, Carpato-Dunarenii, s-au raspândit peste toata Europa Centrala, de la Alpii Austrieci si din Câmpia Bavariei pâna în Podisurile Galitiei Orientale si pâna în Stepa Dobrogei, iar de acolo pâna peste toata asa zisa Rusie Meridionala. De la Nistru si pâna în Kuban (vezi Tracii Cimmerieni), Asia Mica, Insulele Marii Tracice (Egee) au fost la început populate de ei, Pelasgii-Tracii-Arienii "Carpato-Danubieni" ajungând pâna în Nordul Africii (vezi Garamanii).

Dar daca istoria a fost asa de generoasa cu Neamul Nostru Tracic, nu acelasi lucru se întâmpla si cu istoricii contemporani.

Bulgarii, aparent un popor slav, sosit de departe, din Asia, se redescopera azi, nemaiconsiderându-se invadatorii sositi în secolul VI AD ci, nici mai mult nici mai putin decât urmasii Tracilor! Ei nu vor sa mai aiba nimic în comun cu neamul slav (or Vulgar: Bulgar-Mongoloid de la Volga). Citându-i pe acad. V. Georgiev, prof. A. Fol si pe prof. G.I. Georgiev, descoperi ca nici nu au existat traci la Nord de Dunare iar ei Bulgarii au devenit Traci, extinzându-si istoria cu câteva mii de ani. Si când te gândesti ca pâna fiica fostului lor presedinte Jivkov a devenit istoriografa, ei bulgarii, credeau ca sunt slavi la origine!

Dupa cum vedeti, nu numai "Academicienii Profesori de Istorie" schimba istoria, ci si fetele presedintilor comunisti ... si pentru ce, pentru niste interese geo-politice. Nu ar fi fost mult mai simplu sa se mândreasca ca ne-au cotropit în secolul al VI-lea, ne-au subjugat si decimat, lasând în urma doar un numar mic de supravietuitori "Melelno-Romanii". Când vorbesti o limba slavona (aparuta foarte târziu în istoria lumii) cum poti spune ca esti trac!
De-a lungul râului Marita traiau Tracii Odrisii, numele lor fiind mentionat pâna în secolul III BC. De asemenea de-a lungul râului Struma traiau Medii - trib din care se tragea si Spartacus, trac ce a clatinat si înspaimântat Roma. Nascut în jurul anului 113 BC, absorbit în armata Romana, si-a permis un "mic-concediu" pe cont propriu, a fost prins si transformat în sclav-gladiator. Fiind la scoala din Capua, excelent pregatit si cu suflet trac, nu a acceptat ideea de a muri pe arena pentru satisfactia "stapânilor", asa ca a evadat împreuna cu alti 70 de camarazi, alcatuindu-si o mica armata cu care a reusit sa clatine Imperiul Roman. Spaima i-a obligat pe romani, învinsi de câteva ori de armata tracului Spartacus, sa trimita împotriva acestuia pe Marcus Licinius Crassus si pe Pompei (adus special din Spania). Învins de o armata enorma, Spartacus moare vitejeste, în anul 71 BC lânga Silar, râzând fericit ca toti dacii. Istoria schimba câteodata întelesul unor simboluri, asa ca numele Eroului nostru Trac este preluat de germanii socialisti care înfiinteaza, dupa primul razboi mondial, "Liga lui Spartacus" (Spartakusbund). Acestia în frunte cu Rosa Luxemburg si Carol Liebknecht vor transforma la 30 decembrie 1918 "Liga lui Spartacus" în Partidul Comunist German. Ce ironie a soartei! Dar tot ei germanii, la numai câtiva ani vor avea o noua idee, aceea de a fura Simbolul Vietii Vesnice, Zvastica Pelasgica, transformând-o într-un simbol al intolerantei si cruzimii, manifestat în cel mai extremist sens, creând martiri în proportie de masa.

Astfel vechi simboluri preluate si folosite necorespunzator, îsi pierd aparent valoarea cum s-a întâmplat si cu vechiul Semn Hitit Carpato-Danubian al Vulturului cu Doua Capete. Preluat de Bizant, apoi de Huni la formarea Imperiului Austro-Ungar, etc., etc., pentru ca în zilele noastre sa redevina actual, preluat de Noul Stat Rus...

Sa nu-i uitam pe Odrisi, trib Tracic din zona Muntilor Rodopi, care s-au rasculat împotriva Imperiului Roman, în anul 26 AD. Lasându-i la o parte pe Bulgarii Tracizati peste noapte de istorica, fiica lui Jivkov, si alti istorici de-ai lor, sa mergem ceva mai la sudul teritoriului tracic. Prof. Universitar dr. Decebal Bucurescu îl mentioneaza pe Herodot (Istorii II, 56) care spunea: "Elada (n.a. Grecia) tinut care mai înainte vreme se numea Pelasgia". Ei grecii sositi intre anii 1900-1400 BC în 4 valuri: Aheii, Ionienii, Dorienii, Eolienii, ne-au gasit acasa, pe noi Pelasgii Carpato-Danubieni, numindu-se Traci (nume prima oara mentionat de acelasi Herodot). Ei ne-au învins de mai multe ori, reusind sa ocupe partea sudica a Peninsulei Balcanice. De la noi au luat apoi Asia Mica (vezi razboiul împotriva Tracilor-Ramani locuitori ai Troiei) si în sfârsit ocupându-ne insulele din Marea Tracica (grecii schimbându-i numele în Marea Egee) (vezi razboiul dus de Greci sub conducerea lui Teristocle împotriva Tracilor-Sinthioni).

Revansa împotriva grecilor ne-a fost adusa de tracul-pelasg-macedon Alexandru (336 - 323 BC) care cucereste Grecia si conform traditiilor timpului îi angajeaza pe învinsi în trupele sale. Acesta reconstruieste într-o perioada foarte scurta Marele Imperiu Pelasgic, recucereste Egiptul, Mesopotamia, Persia, India, capitala acestui Mare Imperiu Pelasgic, reînviat, fiind la Pela. Vremea a trecut si dupa 2000 de ani, de asta data "istoricii greci" îl redescopera pe macedonul Alexandru ca fiind "grec" si îl pun în Panthenon (dupa 2000 de ani !!!). Dar nici bulgarii nu se lasa, si-l adjudeca si ei pe "stramosul" Alexandru, considerându-l unul din cei mai mari generali bulgari ai antichitatii.

Unde esti tu Alexandru Doamne
Ca punând mina pe ei
Sa-i împarti în doua taberi
De nebuni si de misei...

Între timp pelasgii au devenit si ei greci, precum si tracii -- o fi gresit Herodot sau probabil nu cunostea notiunea de "politically correct" când îi considera pe traci ca fiind alt neam decât grecii.

Istorie, istorie, istorie ... saraca istorie.
Singurii care nu si l-au revendicat pe Alexandru ca fiindu-le neam si stramos ... sunt romanii...

Capul ce se pleaca
Sabia nu îl taie
Dar cu umilinta
Lantu-l încovoaie ...

Herodot în "Istorii V.9" spunea: "del la Padurea Hercinica, limita vestica a spatiului pelasgo-tracic trece prin Alpii Rasariteni, ocolind Noricum, provincie cu populatii predominant Dacice si Celto- Germanice, si apoi coborând la Aquileea (azi Terzo d'Aquileia - Italia), în golful Venetienilor. De aici, limita vestica, sud-vestica a spatiului pelasgo-tracic urmarea tarmul Marii Adriatice, întreg tarmul de vest al Peninsulei Balcanice, pâna în Creta.
Populatiile, neamurile pelasgo-tracice de la Marea Adriatica, din "tinuturile ilirice", atingeau potrivit informatiilor lui Strabon, din Geografia (VII, 5,1 - "Istrul si Alpii dintre Italia si Germania"): "populatiile pelasgo-traco-ilirice încep de la acel lac (n.a. este vorba de lacul Constanta din Elvetia de azi) alaturi de care locuiesc Vindelicii, Retii si Helvetii... Amintitul teritoriu (Alpino-Panonico-Iliric), Dacii l-au prefacut într-un pustiu, în urma razboiului în care i-au biruit pe Boi si pe Taurisci - semetii celtice de sub stapânirea lui Critasiros. Dacii pretind ca tinutul acesta ar fi al lor, cu toate ca este despartit de ei prin râul Parisos (n.a. Paar de azi în Germania) care vine din munti si se varsa în Istru (Dunare)..."

Originea acestui popor, tracic, caruia geografia si conditiile climatice i-a harazit culoarea alba a pielii, mentinuta cu toate invaziile, încrucisarile si suprapunerile orientale, se confunda cu cea a Arienilor Carpato-Danubieni, a vechilor Pelasgi, întemeietori ai Europei moderne de azi. În ultima vreme, tot mai multi cercetatori sunt de parere ca leaganul vechii Europe este spatiul Carpato-Dunarean (Marija Gimutas), în timp ce P. Bosch-Gimpera considera ca spatiul din care au pornit popoarele europene este situat pe teritoriul dintre Valea Dunarii, Marea Egee (Marea Tracilor) si Marea Neagra (Marea Getica).

Istoricilor si arheologilor li s-au alaturat si unii lingvisti, printre care trebuie amintit Vladimir Georgiev. Importanta Tracilor si a spatiului tracic a fost subliniata stiintific prima oara de catre Vasile Pârvan. Nascut la 28 septembrie 1882, în catunul Perchiu din Comuna Huruiesti, Jud. Tecuci, fiu al unui învatator rural, Vasile Pârvan, a fost un alt îndragostit de Preistoria poporului roman. El ajunge la 27 de ani Membru al Academiei Romane, Profesor de istorie Antica la universitatea din Bucuresti, Director al Muzeului National de Antichitati. El este autorul sintezei istorico-arheologice despre protoistoria Daciei, pe care a intitulat-o "Getica". În aceasta lucrare V. Pârvan a pus în evidenta, documentat si convingator, maretia poporului geto dac. El va muri timpuriu, înainte de a atinge vârsta de 45 de ani, lasându-ne un tezaur de nepretuit, opera lui stiintifica.

Din punct de vedere lingvistic, multi cercetatori sustin existenta unei Limbi Ariene, Carpato - Danubiene (Pelasgice) care a stat la originea limbii tracice, cu diferite variante locale. Având în vedere legaturile între Limba Hittita si Limbile Ariene, se poate afirma ca miscari de popoare au avut loc de la apus spre rasarit, adica din Europa spre Asia si nu invers. Forma veche a cuvintelor hitite constituie o dovada ca acestia s-au desprins din trunchiul carpato-danubian, european, patrunzând în Asia Mica. Sunt suficiente dovezi de natura arheologica si antropologica (spune J,C. Dragan în "Noi Tracii", pag. 90) pentru a îngadui afirmatia ca, înca din Epoca Neolitica, în spatiul tracic si într-o arie limitrofa acestuia, exista o populatie autohtona, din care îsi trag radacinile Popoarele Istorice Europene, iar aceasta populatie poate fi considerata din punct de vedere lingvistic ca preariana. Considerând ca istoricii si arheologii au neglijat, necuvenit, mitologia noastra Traco-Dacica, precum si alte mitocanii, cu scrieri epice precum sunt Vedele si Upanisadele sanscrite, consider ca introducerea lor în circuitul cercetarilor ar fi în avantajul nostru, al românilor si în special în avantajul iluminarii trecutului îndepartat al continentului European.
Simpozionul international de tracologie care a avut loc în Bulgaria (15-18 Mai, 1998) cu temele:
1. Cel mai vechi simbol pre-tracic gasit în lume -- zvastica -- 6,000 BC
2. Primele ornamente si masti de aur (tracice) gasite în lume - 3,800 BC (karanovo V-VI)
3. 1600 de tezaure ale regilor Traci -- cele mai frumoase din lume.
4. Noi splendori tracice.

În Iliada Homer spunea despre traci "Armatele lor straluceau de scuturi de aur si tezaurele lor erau asa de pretioase ca regele Priam (rege al Troiei-Tracice) a putut sa ia înapoi, de la greci, capul fiului sau mort, numai dupa ce le-a dat acea faimoasa Cupa Tracica de Aur".

Toate marile civilizatii au înflorit pe vaile unor mari fluvii si în special la gurile de varsare ale acestora: cea Egipteana pe Nil, cea Mesopotamiana între Tigru si Eufrat, cea Indiana pe Ind si Gange, cea Chineza pe Fluviul Galben, iar cea Europeana, cu voia sau fara voia "marilor profesori de istorie si arheologie", pe valea (Istrului, Danubiului) Dunarii si în special în zona deltei acesteia. Acesta este leaganul adevarat al civilizatiei Proto-Europene, în stravechea vatra tracica a Carpatilor, a Dunarii Carpatice. Aici veneau grecii în antichitate sa-si caute Lâna de Aur si bogatiile agricole dunarene. Aici s-a dezvoltat faimoasa Epoca de Aur, cu Cimitirul Eroilor de la Gurile Dunarii si Lacasul Zeilor din Cetatea Koga-Ion-ului. Uitati-va pe harta si veti vedea ce fantastic arata acest spatiu, unde din trupul muntilor tâsnesc izvoare ce se prefac în râuri care se desfasoara ca un evantai spre Dunare, strabatând vai calme si dealuri molcome, prielnice agriculturii si pastoritului. De sus, din avion aceasta retea hidrografica, cu forma de elipsa, seamana cu un Ou al Genezei. Munti de sare, fara de care e greu de conceput viata omului si cresterea vitelor, reprezenta în antichitate o bogatie mai mare ca aurul, poate cea mai de seama bogatie pentru oamenii vechimii, bogatia vietii. Nimic nu este mai presus decât "sarea în bucate" spune o veche poveste dacica. Bogatiile solului si sub-solului au facut ca spatiul tracic sa fie râvnit de triburile si popoarele învecinate -- spre acel El Dorado al Antichitatii îsi orientau dorintele jefuitoare vecinii. "Invadatorii europeni au venit si înca mai vin de la rasarit. Miscarile dinspre sud spre nord fiind determinate nu atât de cauze economice cât si de modificari ale climatului, de schimbarea florei si faunei cum a spus si J. Dragan "orice pom ce da roade si seminte, cauta sa le raspândeasca în preajma, asa si neamul nostru al daco-tracilor, prin triburi prolifice, a rodit si s-a raspândit fie la marginea teritoriului sau de vietuire, fie deplasându-se la distante mai mari pâna în Asia ori trecând strâmtorile Bosforului si ale Dardanelelor pâna în Anatolia; asa au ajuns rmamani-dardanii sa ridice orasul cetate Troia, iar brigii sa alcatuiasca o "Filiala" care a luat numele de Frigia; mysii nu erau altceva decât o farâma a moesilor din sudul Dunarii; mesapii, iapygii si venitii din Italia de rasarit erau surplusuri ale traco-illirilor din Dalmatia si din Panonia (unde a existat Statul Rama - pâna la venirea Ungurilor). Extinderea neamului Carpato-Danubian se poate asemana cu o explozie atomica, avându-si epicentrul acolo, acasa, în Tara Soarelui, în Daksha pre-sanscrita, ariana. Îi vom gasi pe stramosi pe râul Hipanis (Bug) si Borystene, Nipru). Cimmerienii vor fi împinsi de catre Sciti spre sud, dar si ei Scitii se vor topi în Marea Populatie Tracica, tracizându-se, lasând în urma lor doar ... un nume. Ei tracii care se întindeau spre apus pâna la Oceanul Atlantic, au patruns si pe Valea Vistulei întemeind cetati ca Getidava; alte ramuri ca Etruscii si Venetii se vor îndrepta spre Valea Padului. Peninsula Italica au cucerit-o de cel putin 4 ori, ultima data sub conducerea Stralucitorului Raman Enea -- plecat din zona Oltinei (Dobrogei de azi) ori dupa Homer si Virgilius, de la Troia. Când Demostene si Ificrate socoteau ca o cinste faptul ca mamele lor fusesera trace, când grecii "ne împrumutau" zeii schimbându-le doar numele, înfruptându-se din plin din miturile si credintele geto-dacilor, cum sa nu ridicam vocea azi, noi urmasii acelor Daco-Traci si sa spunem lumii Adevarul. De ce sa tacem, umiliti si furati de al nostru trecut glorios din dorinta "inteligenta" de a nu ne supara "vecinii"! Cine au fost si cine sunt ei vecinii!

Niciodata un popor umil si fricos nu a fost respectat, niciodata un iepure nu va sta alaturi de un lup! Daco-Romani - Treziti-va, scoateti-va ochelarii de miopi, primiti de la vecini si uitati-va cu mândrie, acolo de departe în trecut, redescoperiti-va si mândriti-va cu voi. Nu este nimeni în toata Europa, care sa aiba o istorie mai veche, mai frumoasa si mai fantastica, ca a noastra. Noi nu trebuie sa uitam ca suntem aici, pe acest Pamânt European primii, înaintea grecilor, italienilor, francezilor, germanilor ori turcilor, înaintea englezilor ori slavilor. Ei toti noii veniti doresc ca noi sa nu fi existat; astfel ei sa aiba drepturi! Ei spun ca Transilvania a fost un Vid de Populatie, astfel încât ei au venit si l-au umplut. Ei ne încurajeaza în prostia noastra sa credem ca de fapt noi am aparut dupa 106 AD, prin unirea dintre "doi barbati" Traian si Decebal. Traian - cuceritor a 14% din teritoriul Daciei, în urma unui razboi fraticid. Nu domnilor, noi avem istoria noastra, cu mii si mii de ani înaintea sosirii romanilor pe câtiva kilometri din teritoriul Daciei, iar istoria noastra a început atunci, de mult când noi am început sa faurim Europa, sa cucerim Asia: China, India si Japonia, Anatolia, Sumerul si Asia Mica, Palestina si Mesopotamia, Nordul Africii.

Dr. Napoleon Savescu
www.dacia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu