DACII/GEŢII VOR RENAŞTE !!!

Articole despre Daci/Geţi, Dacia/Geţia (Articles with Dacians/Getae, Dacia/Getia)

Despre mine

Fotografia mea
Constanta, Romania
OM dac/get mandru de stramosii lui ! (Proud Dacian OM); - studii: postuniversitare - masterat (master degree) Universitatea "Ovidius" Constanta; - hobby: muzica, tatuaje, istorie adevarata (music, tattoos, true history); Daca esti tolerant, tolereaza-mi intoleranta / If you are tolerant, tolerate my intolerance. "Prostul moare de grija altuia."

marți, 2 februarie 2010

Primul mormint dacic din Muntii Orastiei

Arheologii clujeni au scos la lumina Primul mormint dacic din Muntii Orastiei.

O echipa de arheologi clujeni, condusa de prof. dr. Ioan Glodariu, a scos la lumina primul mormint dacic din zona Muntilor Orastiei (judetul Hunedoara).
Descoperirea este de o importanta covirsitoare: pina acum nimeni nu putea explica absenta mormintelor din cea mai populata regiune a Daciei. Mai mult decit atit, perioada Daciei de dinainte de cucerirea romana este caracterizata de un numar extrem de redus de morminte la nivelul intregului spatiu populat de daci. Incinta funerara dateaza din a doua jumatate a secolului al II-lea inainte de Chirstos si apartine unui nobil dac, contemporan cu Burebista.
Descoperirea a fost facuta la cetatea de la Costesti - Cetatuie, capitala politica a regatului dac sub Burebista si, ulterior, resedinta a altor regi, inclusiv a lui Decebal. Potrivit celor declarate de profesorul clujean care a condus santierul arheologic este vorba despre "un mormint tumular, de razboinic, care apartine unui fruntas din societatea dacica". Linga urna cu oase calcinate apartinind capeteniei razboinice au mai fost gasite o ceasca dacica, o cana, o farfurie, fragmente dintr-o pafta de fier, o sabie dacica curbata cu un singur tais (denumita "sica") si un virf de lance. Au mai fost scoase la iveala o bucsa si scoabe de fier de la un car, precum si 13 monede din bronz batute in cetatea Histria de pe malul Marii Negre. Cercetatorii clujeni spera ca, dupa ce va fi efectuata analiza urnei, numeroase mistere despre daci sa fie elucidate. Sapaturile de pe santierul arheologic au inceput la jumatatea lunii august anului 1997 si au continuat in verile anilor 1998 si 1999.

BOGDAN STANCIU, PAUL CRISTIAN RADU
Joi, 20 Ianuarie 2000

Un comentariu:

  1. Un amendament. Este prof. dr. Ioan GLODARU nu Giodaru. O SOMITATE in domeniu. O viitoare fila de istorie in arheologia romaneasca.

    RăspundețiȘtergere